Weidegang, altijd weer spannend!

Gepubliceerd op 21 april 2022 om 09:27

De paarden mogen bijna weer de wei op, hartstikke leuk maar ook super zorgelijk.

Mijn paarden staan in de winter niet op gras, dus een goede opbouw van de weidegang is wel noodzakelijk. Vorig jaar had ik het echt heel zorgvuldig gedaan en toch kreeg mijn merrie lichte koliek verschijnselen. Ik weet dat zij hier gevoelig voor is dus tijd voor een nieuwe strategie dit jaar.

Ik zorg dat het gras is doorgeschoten, dan is het suikergehalte wat meer verspreid door de stengeltjes. Ik bouw op met 15 minuten per dag. Lijkt weinig maar voor mijn merrie is het genoeg.

 

Ik begin 2 weken voordat ze voor het eerst de wei op mogen met het toedienen van supplementen om de darmen optimaal voor te bereiden.

Dat doe ik onder meer met;

 

Life 9 dit is een probiotica die negen verschillende bacteriestammen met in totaal zeventien miljard levende bacteriën bevat. Een echte weerstand booster dus.

 

En ik geef iedere dag de paarden 60 ml Ningxia Red, Yes .. duur, I know, maar ik gebruik het korte periodes gedurende het jaar en dit is er 1 van. Ningxia geeft een echte powerboost aan je paard. Het ondersteunt een goede gezondheid, het afweersysteem, spieren en gewrichten en werkt ondersteunend voor het hart en bloedvatenstelsel. Bevat overigens geen toegevoegde suikers, heel belangrijk.

 

Ik zorg dat ik in huis heb:

 

Di-gize werkt ondersteuning bij het algehele spijsverteringsstelsel, opgeblazen gevoel na het eten.

Peppermint, zorgt onder andere voor een gezonde spijsvertering.

Copaiba, verlicht het nare gevoel van gespannen darmen.

 

Mocht je het vermoeden van lichte koliek zien bij je paard bel dan allereerst je vee of dierenarts voordat je met etherische oliën aan de slag gaat.!!!

 

Wat je kan doen; Geef 20 druppels DiGize, 20 druppels Peppermint, en 20 druppels copaiba.  Deze geef je oraal via het lipzakje.

Neem dezelfde hoeveelheid druppels van deze 3 oliën (hoef je niet te verdunnen) en smeer deze op de buik van je paard ter hoogte van maag/darmkanaal (1 handbreedte achter de singel). Herhaal iedere 20 minuten.

Bij Stress van je paard kan je Stress away of Lavendel laten ruiken aan het flesje.

Mocht je nog Ningxia in huis hebben geef 60 ml ieder uur totdat de klachten voorbij zijn.

 

Ik heb zelf al een flesjes samengesteld klaar staan, voor zowel inname als voor gebruik op de buik. Dat scheelt een hoop stress met tellen.

 

Nog een Tip:

Tijdens het voorjaar stijgt het suikergehalte (fructaan) van het gras enorm snel. In de ochtenduren bevat het gras daardoor een lager suikergehalte dan aan het einde van de middag

Bij koude nachten (onder 5 graden) is het suikergehalte in de ochtend juist extreem hoog. Laat je paarden na een koude nacht pas in de middag de wei opgaan. 

Er is ook een handige app (paard natuurlijk) waar je de fructaan index kan opzoeken.