Hechting

Een veilige hechting staat aan de basis van ons leven.

 

De mate waarin en waarop we met onze ouders de hechting zijn aangegaan zegt veel over onze basis. Hechten vormt de basis van ons bestaan. Als we als kind niet de veiligheid voelen of kunnen hechten aan onze ouders kunnen we niet overleven. Zij zorgen immers voor een veilige plek om op te groeien, een dak boven ons hoofd, eten om ons te voeden en een emotioneel veilig plaats om onszelf te ontwikkelen. Een veilige hechtingsrelatie geeft je als baby zelfvertrouwen. Je hebt het gevoel dat je de moeite waard bent en je voelt je veilig. Een veilige hechtingsrelatie is een voorwaarde voor verdere ontwikkeling. Deze basisveiligheid stelt je in staat om te leren, te spelen en te ontdekken.

 

Waarom is dit zo belangrijk?

De eerste hechtingsrelatie, die rond de eerste verjaardag tot stand is gekomen, staat voor alle andere contacten die je in verdere leven zal aangaan. Wantrouwen en onzekerheden zijn voorbeelden van emotionele problemen, die mogelijk een oorsprong hebben in het onvoldoende ingaan op de behoeften en signalen van een baby.

 

 

Als de hechting niet veilig heeft plaatsgevonden.

Als je hebt moeten "vechten" voor aandacht, voor voeding (emotioneel of fysiek) dan kan het zijn dat er iets is misgegaan in de hechting. Dit kan voor problemen zorgen. Je mist dan namelijk een soort van basisvertrouwen. Je zal je hierdoor als kind extreem vastklampen aan je ouders of je juist heel afstandelijk en onverschillig gedragen. Op latere leeftijd zal je moeite hebben met het aangaan van relaties. Je bent emotioneel wat minder stabiel, hebt een negatief zelfbeeld en je hebt wellicht problemen met gezag. Mensen met een onveilige hechting, staan vaak argwanend en behoedzaam in het leven en zijn vaker minder buigzaam.

 

Inzicht in deze processen, geeft al meer ruimte en bevrijding.

 

Als jij denkt dat, of last hebt van, een onveilige hechting raad ik je aan een afspraak met je huisarts te maken.                    Daarbij mag je mij ook een bericht sturen om te zien wat ik en de paarden voor jou kunnen betekenen.