Gepieker sluit je volledig af van wat er in en om je heen gebeurt. Het absorbeert al je aandacht en concentratie, en zo loop je als een soort slaapwandelaar door je leven. Zodra je je daarvan bewust wordt en ervoor kunt kiezen om zo nu en dan echt om je heen te kijken. Schud je jezelf wakker uit die slaap en zie je opeens hoe grappig, onverwacht en aardig het leven is. Zo is het altijd al geweest, alleen kon je het niet zien omdat je je ogen dicht had. Eenmaal losgerukt uit de zuigende kracht van je gedachten, kun je ineens je ogen openen en genieten van de werkelijkheid. Heb je minder last van piekergedachten. Loslaten hoe doe je dat?
Piekeren is net als schommelen
Je bent wel bezig maar, maar je komt niet van je plaats.
Soms heb je van die dagen dan blijf je maar piekeren, vaak over alledaagse dingen in het leven. Vaak gaat dit piekeren in de nacht door en houdt het je wakker.
Die stilte zit niet in je hoofd, dat mag duidelijk zijn. Die zit in je hart. In je ziel. In je hoofd zitten slechts je gedachten, en zoals je al jarenlang mag ervaren lossen die niet veel op. Integendeel, ze zijn veel vaker de oorzaak van allerlei problemen, zoals onzekerheid, afgunst of bewijsdrang. Wil je problemen en onzekerheden serieus aanpakken, dan zal je je op iets anders moeten richten dan het hoofd. Probleem veroorzakende denkpatronen (ofwel: oordelen) gaan je daarbij niet helpen. De hoogste tijd dus om een ander systeem aan het werk te zetten.
Als je de wil van het oplossen kan loslaten, is daar de weg naar acceptatie.
Acceptatie vind ik het mooiste woord wat er is.
Het betekent voorwaardelijk JA zeggen, tegen jezelf en tegen jouw leven. Je wordt 1 met jouw Ja. Op het moment dat je Ja zegt tegen jezelf zoals je nu bent, schep je ruimte voor ontwikkeling en creëer je heelheid en genezing.
Waarom accepteren?
De dingen onder ogen durven zien zoals ze zijn, geeft direct een gevoel van bevrijding, kracht. Het zal je helpen vooruit te komen in het leven. Acceptatie geeft je letterlijk ademruimte die je nodig hebt om te groeien en te ontwikkelen.
Als dingen in ons leven anders lopen dan we verwacht hadden, denken we dat ons leven een verkeerde wending krijgt en dat het misgaat. Op dat moment zet je, je Ja om in een Nee en zet je je leven op de rem.
We zijn allemaal enorm gericht op controle en delen alles in 2 categorieën in, namelijk goed en slecht. Maar er is geen goed of fout, er is geen negatief en positief.
Van fouten leer je leven!
Leren accepteren is een proces, het is heel normaal om moeite te hebben met de realiteit maar door ertegen te vechten los je niets op. Acceptatie ontstaat in een proces van toelaten en toestaan van het bewust beleven van onze ervaringen en emoties. Bij het verwerken van teleurstellingen komen gevoelens van ontkenning, opstandigheid, neerslachtigheid en aanvaarding kijken. Je kan verschillende dingen doen om weer het gevoel te krijgen dat jij aan het roer staat in jouw leven.
Met mindfulness ga jij opzoek naar hoe, waarom en op welke momenten je de handrem op je leven zet. Je ontdekt welke gebieden in jezelf meer aandacht verdienen, aan welke beperkende overtuigingen je onnodig vasthoudt, wat jouw diepste angsten zijn, in hoeverre je jezelf trouw bent en welke stuk in jezelf liefde nodig heeft
Het leven is altijd in beweging en vraagt aan jou om mee te bewegen en te groeien.
Als je mee kan in de stroming, in de flow, zal je zien dat acceptatie een laag van verdriet en angst weghaalt, deze is overbodig omdat het je niet helpt. Het belemmert je in het leven wat je graag zou willen leiden.
Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.
“Laat gaan wat er was, accepteer wat er nu is en omarm wat er komt".
Als je vandaag naar buiten gaat, neem je dan voor om bewust om je heen te kijken. Zet je gedachten wat zachter en ga dan bewust de straat op. Bewust van je houding, van je benen die lopen, van je voeten die de straattegels raken. Wees je bewust van mensen om je heen. Kijk mensen vriendelijk en met een open blik aan en zie hoe zij reageren. Bekijk bewust wat je onderweg tegenkomt: een fiets aan een hek, een grasspriet tussen de stoeptegels, een wolk aan de hemel. Kijk alsof het allemaal nieuw voor je is. Voel wat dit met je doet. Als je niet aanwezig bent op deze kleine momenten, kan je zomaar je halve leven missen.
Wil jij meer weten over mindfulness? Ik heb regelmatig prive of kleine groepjes die ik begeleid in een 8 wekelijkse cursus. Ook de paarden worden ingezet, om je te laten voelen en ervaren wat mindfulness voor jou kan betekenen.