Kwestbaar zijn, maakt je sterker.

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 15:07

Ik ben zover van mezelf verwijderd. Ik ben mezelf volledig kwijtgeraakt, zegt Monique. Ze kijkt naar de grond terwijl ze dit zegt. De muur die ik om mezelf heen heb gebouwd is zo dik en zo hoog, waar moet ik beginnen met afbreken vraagt ze. Het begin is gemaakt door bewustwording en uitspreken van haar wens.

Deze wens uitspreken maakt haar kwetsbaar, ik vertel haar dat juist in die kwetsbaarheid haar kracht ligt.

De paarden gaan troostend om haar heen staan, de stilte is oorverdovend, alleen het ademen van de paarden en hun warmte is tastbaar.

 

We besluiten om een familie opstelling te maken.

Al snel komen we uit bij de ondraaglijkheid van chronische pijn. 

Als Monique zich verbindt met de pijn staat het voor gif uit haar kindertijd. Ze vertelt dat ze een gebrek aan liefde heeft ervaren vanuit vaderskant. Ik houd ook niet van mezelf zegt ze en ik snap eigenlijk ook niet waarom mijn man van mij houdt. Ik ben te zwaar, wil afvallen maar dat lukt niet. Eigenlijk neem ik mezelf nooit serieus, ik wil het liefste onzichtbaar zijn.

Er valt een stilte. Onyx loopt naar de pion die voor vader staat geankerd. Hij neemt deze in de mond, schud hem heen en weer en laat hem plotseling vanuit een hoge hoofdhouding vallen. Meteen daarna loopt hij weg, het systemisch veld uit.

Ik vraag haar wat dit haar vertelt. Er volgen een paar diepe zuchten en weer is het even stil. Altijd wordt ik heen en weer geslingerd tussen haat en liefde voor mijn vader. Soms kan ik een beetje van mezelf laten zien. Meestal lukt dat niet, laat hij me als een baksteen vallen, en doe ik dat dan ook maar met mezelf door alle gevoelens weg te rationaliseren.

De eerste steen van haar muur wordt hier afgebroken.

 

Kwetsbaarheid wordt vaak onterecht gezien als zwakte. Dat is jammer want kwetsbaar zijn hoort bij ons.

We zijn niet perfect en om juist dan de poort naar je hart open te zetten, kan spannend zijn en  kwetsbaar voelen. Door in dit avontuur te stappen, blijf je dichterbij jezelf en kom je in contact met je gevoel.  Het doorvoelen van je angsten, verdriet, boosheid, emoties en vervelende ervaringen maakt je milder naar jezelf toe. Je herstelt de verbinding met jezelf en met de ander. Er ontstaat ruimte om in vertrouwen te gaan bouwen aan een goed fundament. 

 

Elke verandering begint met een einde en opent nieuwe deuren en mogelijkheden. 

 

Met toestemming van Monique mocht ik deze sessie hier delen.