Als je alles kwijtraakt.

Gepubliceerd op 13 maart 2021 om 14:53

Margreet kwam bij mij omdat ze vast liep op haar werk.  Tijdens de coaching kwam er veel boosheid naar boven, eigenlijk woede. Haar man was een aantal keren vreemdgegaan met een andere vrouw.                                                                                  Margreet was daarachter gekomen en toen zij hem confronteerde met wat ze had ontdekt biechtte hij alles op. Na vele gesprekken besloten ze elkaar vast te houden en te vechten voor hun huwelijk.

Zo opgelucht dat ze zich voelde, dat het naderende verlies afgewend was, zo boos was ze ook. Een emotie waar ze nergens mee naar toe kon.

 

Na verloop van tijd bleek helaas haar man weer terug te vallen in zijn oude patroon. Nadat dit uitkwam besloot Margreet hun huwelijk te willen eindigen.

Daar bleef het niet bij. Haar man was invloedrijk in hun woonplaats. Toen zij bij hem wegging verloor zij niet alleen haar man, maar het ook het huis waar zij vele jaren gelukkig had gewoond. Ze verloor haar stiefkinderen, al hun gezamenlijke vrienden en nu misschien ook haar baan.

 

Ik vroeg wat is jouw Secure Base?

Op wie, wat of waar kan jij op terug vallen? Bij wie, wat of waar voel jij je veilig?

We hebben allemaal een veilige basis nodig. Normaal wordt de basis hiervan gevormd in onze kindertijd en bouwen we dit op gedurende ons leven.

Sommige mensen leven zo lang voor een ander of bijvoorbeeld voor hun werk, dat ze op deze vraag geen antwoord hebben als ze alles kwijtraken.

Zo ook Margreet. Door dit besef kon ze haar opgekropte woede uiten en het verdriet werd niet langer tegengehouden.

Bewustwording creëert stroming.

 

Een Secure Base voor jezelf zijn: hoe doe je dat?

Om de veiligheid en het vertrouwen in jezelf (terug) te vinden, is het belangrijk dat je oude blokkades oplost en onder ogen ziet. Deze blokkades of ervaringen hebben ervoor gezorgd dat je het contact met de veiligheid en het vertrouwen in jezelf verloren bent. We zijn ons heel vaak niet bewust van het feit dat we geconditioneerd zijn door ons verleden.

 

Als coach help ik mensen een ‘Secure Base’ te zijn voor zichzelf, door juist de emotionele oorzaken aan te pakken van een gebrek aan basisveiligheid en (zelf)vertrouwen. Het is nooit te laat om een veilige basis te creëren en (zelf)acceptatie te ontwikkelen. 

 

 

Met toestemming van Margreet is deze sessie hier geplaatst. Haar echte naam is veranderd.